Eluvies je film koji će vas zaintrigirati enigmatičnošću i suživotom tijela i vode

ELUVIES tematizira utapajuće tijelo postavljajući ga u odnos s vodom kao dominantnim elementom. Utapanje se manifestira refleksnim zaustavljanjem disanja kako bi se spriječilo ulaženje tekućine u pluća. Prati ga gubitak svijesti zbog hipoksije. U sljedećoj fazi disanje se obnavlja uz masovno prodiranje vode u pluća. Poslije toga disanje se definitivno zaustavlja i nastupa smrt.

“Bezvremenski i besprostoran plesni film ELUVIES stavlja u polje vidljivog ono što gledatelju pri gledanju žive plesne izvedbe ostaje nedostupno: tekstura kože, fragmenti tijela, unutarnji ritam, težina i lakoća. Intiman i blizak pogled na tijelo uvjetuje gotovo srasli odnos kamere i pokreta u kojem medij kamere gubi svaki konvencionalan pristup objektu snimanja.” – riječi su to dviju autorica i redateljica, Eleonore Magdalene Vrdoljak i Andree Kaštelan.

Eluvies: plesni film
Eleonora Magdalena Vrdoljak u filmu ELUVIES, foto: Andrea Kaštelan

Eleonora je završila preddiplomski studij Suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, trenutno radi kao nezavisna plesna umjetnica i plesni pedagog te je uz to i studentica diplomskog studija filozofije. Kaže da ju inspiriraju egzistencijalna pitanja, pitanje bitka i ljudske kontingencije, opozicija profinjenosti i senzualnosti tijela i pokreta s njegovom animalističnosti.

Andrea je završila preddiplomski studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a trenutno završava diplomsi studij Filmskog snimanja na ADU. Ona filmu pristupa iz sasvim neuobičajene i rijetko viđene perspektive.

Ideja za ELUVIES razvila se kroz fascinaciju vodom. Kroz želju za ostvarenjem suživota i simbioze tijela s vodom u svim njenim stanjima, prvenstveno njenom kvalitetom, a zatim njenom enigmatičnošću i prodornošću.

Ostatak tima čine autor glazbe i oblikovatelj zvuka Višeslav Laboš te producent Marin Leo Janković.

Film koji će probuditi sva vaša osjetila možete pogledati u petak, 9. lipnja u 18 sati na 4. izdanju festivala kratkih filmova – Kratki na brzinu u Svetom Ivanu Zelini.

Eluvies: plesni film
ELUVIES – bezvremenski i besprostoran plesni film, foto: Andrea Kaštelan

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s